Επικοινωνήστε μαζί μας:
2294024629
6977367150

Αθλητικό Σωματείο

Αθλητικός Όμιλος Ραφήνας

Σας καλωσορίζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου Πολεμικών Τεχνών "Αθλητικός Όμιλος Ραφήνας".

Ο Αθλητικός Όμιλος Ραφήνας έρχεται να εκπληρώσει το όνειρο ενός δασκάλου και των μόνιμων κατοίκων Ραφήνας, ενώνοντας κάτω από μία σκέπη, την αγάπη τους προς το άθλημα του Τζούντο και τον υγιή αθλητισμό.

Ελάτε στον καινούργιο μας χώρο, για να γνωρίσετε τις πολεμικές τέχνες και να ασκηθείτε μαζί μας.

ΤΖΟΥΝΤΟ - JUDO

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ:

judo k1Το ευγενές άθλημα του Τζούντο, είναι μία μορφή σύγχρονης πάλης που περιλαμβάνει ρίψεις, ακινητοποιήσεις και εξαρθρώσεις, τόσο από όρθια στάση όσο και στο έδαφος. Μία πολεμική τέχνη που κατάγεται από την Ιαπωνία και εξελίχθηκε σε Ολυμπιακό Αγώνισμα.

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ:

Το Judo παρουσιάστηκε σαν ένα μοντέρνο άθλημα στην Ιαπωνία το 1882.

jigoro20cano2Jigoro Kano (1860 - 1938)

Ο ιδρυτής του αθλήματος αυτού ήταν ο Dr. Jigoro Kano (1860 - 1938), ο οποίος ήταν βαθύς γνώστης της σύγχρονης παιδαγωγικής και των ιδανικών της Φυσικής Αγωγής. Ο Jigoro Kano είχε διδαχθεί jujitsu από διάφορους διακεκριμένους διδασκάλους. Εκείνη την εποχή κάθε πολεμική τέχνη ουσιαστικά ήταν μια συλλογή τεχνικών χωρίς κάποιο νόημα. Ο Jigoro Kano διέκρινε την έλλειψη αυτή στις πολεμικές τέχνες και προσπάθησε να ανακαλύψει μία βασική αρχή, που θα συνέδεε αρμονικά το πνεύμα με το σώμα. Έτσι, δημιουργήθηκε το Τζούντο. Στην πραγματικότητα το Τζούντο προήλθε από το jujitsu. Ο Jigoro Kano υιοθέτησε πολλές τεχνικές από αυτή την πολεμική τέχνη, ενώ ταυτόχρονα επινόησε και κάποιες καινούργιες. Τη νέα πολεμική τέχνη την ονόμασε JUDO. Οι λέξεις jujitsu και judo γράφονται με δύο ιαπωνικά ιδεογράμματα. Ο χαρακτήρας ju σημαίνει και στις δύο περιπτώσεις ευγένεια η παραχώρηση. Ο χαρακτήρας jitsu σημαίνει τέχνη ή εξάσκηση, ενώ ο χαρακτήρας do σημαίνει αρχή ή δρόμος, ο δρόμος με την έννοια της ίδιας της ζωής. Το jujitsu μπορεί να μεταφραστεί ως «Η Ευγενική Τέχνη», ενώ το judo ως «Ο Δρόμος της Ευγένειας». Το Τζούντο είναι τελικά κάτι περισσότερο από μία απλή πολεμική τέχνη: Είναι τρόπος ζωής.

Από το 1909 και για τα επόμενα 30 χρόνια, ο Jigoro Kano συμμετείχε στο Ολυμπιακό κίνημα ως μέλος της ΔΟΕ όντας ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Baron Pierre de Coubertin.
Ο Jigoro Kano ήταν επίσης υπεύθυνος για την ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο (IJF) καθώς πρότεινε την δημιουργία της στην δεκαετία του 1930. Τελικά η Ομοσπονδία δημιουργήθηκε το 1951 από 13 ιδρυτικά μέλη-χώρες της Ευρώπης.
Σήμερα η IJF συνίσταται από περισσότερες από 180 χώρες.

Το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα έλαβε χώρα στο Τόκιο το 1956, με 31 συμμετοχές από 21 χώρες. Η εισαγωγή των κατηγοριών κιλών επηρέασε την ανάπτυξη του τζούντο, και σήμερα υπάρχουν επτά κατηγορίες ανδρών και επτά γυναικών. Το Τζούντο ανδρών εισήχθη στο Πρόγραμμα των Ολυμπιακών του Τόκιο το 1964 ως το πρώτο Ολυμπιακό άθλημα που προήλθε από τη Ασία. Μετά το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών στην Νέα Υόρκη το 1980, το γυναικείο τζούντο αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς. Το 1992, στην Ολυμπιάδα της Μπαρτσελώνα, εντάσσεται στο Αγωνιστικό Πρόγραμμα και το Τζούντο γυναικών, το πρώτο από τα λεγόμενα βαρέα αθλήματα.

Μεγάλες δυνάμεις στο άθλημα θεωρούνται η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Κούβα και η Ρωσία. Ωστόσο, η διασπορά μεταλλείων στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολύ μεγάλη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνει, αλλά και της Αθήνας, 25 χώρες περίπου μοιράστηκαν τα 56 μετάλλια της κάθε διοργάνωσης.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Το Τζούντο είναι μια μορφή σύγχρονης πάλης που περιλαμβάνει ρίψεις, ακινητοποιήσεις και εξαρθρώσεις, τόσο από όρθια στάση όσο και στο έδαφος.

Η βάση του είναι το ρητό του Jigoro Kano, Κοdokan, 1947 «Μέγιστης αποτελεσματικότητας χρήση της ισχύος», δηλαδή το πώς μπορεί κάποιος χρησιμοποιώντας τους φυσικούς μοχλούς του σώματος να έχει πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του – τόσο στα τατάμι (στρώματα) όπου γίνεται η εξάσκηση και οι αγώνες, όσο και σε μια κατάσταση αυτοάμυνας. Η νίκη του αθλητή επιτυγχάνεται υποχωρώντας στη δύναμη του αντιπάλου του, προσαρμοζόμενος σε αυτήν και χρησιμοποιώντας την προς όφελος του. Αν αντισταθώ όταν ένας δυνατότερος άντρας με σπρώχνει με όλη του τη δύναμη, απλά θα νικηθώ. Αν, αντί να αντισταθώ, οπισθοχωρήσω, τότε αυτός θα χάσει την ισορροπία του και φυσιολογικά θα σκύψει μπροστά προς την κατεύθυνση που σπρώχνει. Αν εγώ χρησιμοποιώντας τη δύναμή του σπρωξίματος του και καθώς χάνει την ισορροπία του εφαρμόσω μια τεχνική πάνω του, είναι αρκετά πιθανό να τον κάνω να ανατραπεί. Μερικές φορές θα πέσει, απλά και μόνο αν στρίψω το σώμα μου επιδέξια. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορεί ένας αγωνιζόμενος να νικήσει υποχωρώντας στη δύναμη του αντιπάλου του. Σε αυτό έγκειται η αρχή της ευγένειας.
Παρά τις θεαματικές του τεχνικές, το Τζούντο μπορεί να είναι ένα από τα ασφαλέστερα αθλήματα και η ολοκληρωμένη του προπονητική θεωρία και πρακτική το κάνουν ιδανική άσκηση και για παιδιά. Αν και η σημερινή του μορφή δίνει περισσότερο βάρος στην (πρωτ)αθλητική του διάσταση, το «κλασσικό» Τζούντο του Ινστιτούτου Κόντοκαν που ίδρυσε ο ίδιος ο Jigoro Kano, περιλαμβάνει εκπαίδευση και σε Κάτα (φόρμες) και μάλιστα απέναντι τόσο σε άοπλες όσο και σε ένοπλες επιθέσεις.

Το Τζούντο είναι πραγματικά μια τέχνη/άθλημα για όλους. Θεωρείται η καταλληλότερη άσκηση για μικρές ηλικίες αφού σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στη Γαλλία, οι τεχνικές του είναι κοντά στην παιδική ψυχολογία. Εντελώς ακίνδυνο βοηθάει στην τόνωση της συγκέντρωσης, της αυτοπεποίθησης και της πειθαρχίας, απαραίτητα εφόδια για την εξέλιξη και την ευημερία ενός σύγχρονου ατόμου.

Κανόνες συμπεριφοράς

Το Τζούντο έχει δύο βασικά στοιχεία - την αθλητική ικανότητα της επίθεσης και άμυνας και την κουλτούρα του αθλήματος μέσω της οποίας παρουσιάζεται αυτή η ικανότητα. Ο ηθικός κώδικας του τζούντο είναι – ευγένεια, θάρρος, ειλικρίνεια, αυτοέλεγχος, τιμή, σεμνότητα, φιλία, σεβασμός. Στους αγώνες τζούντο, ένας τζουντόκα θα αποκλειστεί αν χτυπήσει σκόπιμα τον αντίπαλό του.

Υπόκλιση - Χαιρετισμός

Το πιο ορατό στοιχείο από το τελετουργικό του τζούντο είναι η υπόκλιση. Στους αγώνες, οι τζουντόκα υποκλίνονται ο ένας στον άλλο στην αρχή και στο τέλος του αγώνα για να δείξουν την ευγένεια και τον σεβασμό τους και ο ένας προς τον άλλο ως αντίπαλοι αλλά και προς το θεσμό του τζούντο που ενθαρρύνει το τίμιο παιχνίδι (Fair play). Η υπόκλιση λοιπόν είναι μια σωματική έκφραση ευγνωμοσύνης και εκτίμησης.

Το τζούντο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το Τζούντο εμφανίστηκε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και κυρίως μετά τον πόλεμο της Κορέας. Την αθλητική του μορφή την πήρε το 1977, οπότε και αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία σαν άθλημα και εντάχθηκε στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Τελικά, το 1985 δημιουργείτε η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο (ΕΟΤ).
Σήμερα η ΕΟΤ αριθμεί πάνω από 150 σωματεία και πάνω από 6.000 αθλητές και αθλήτριες σε όλη την χώρα. Κάθε χρόνο διεξάγονται Πανελλήνια και Διασυλλογικά πρωταθλήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών, καθώς και πλήθος ημερίδων. Τον Αύγουστο του 2004 ο Ηλίας Ηλιάδης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, στην κατηγορία των -81 κιλών.

Οι ζώνες στο τζούντο και οι Κατηγορίες κιλών

Με τις διαβαθμιζόμενες ζώνες στο τζούντο αναγνωρίζεται η αθλητική ικανότητα κάθε τζουντόκα, το εύρος των τεχνικών του γνώσεων και η συνεισφορά του στο άθλημα. Ο βαθμός φαίνεται από το χρώμα της ζώνης.
Οι δύο τύποι βαθμών είναι το kyu και το dan. Οι βαθμοί του dan είναι οι υψηλότεροι και επιδεικνύονται με μια μαύρη ζώνη.
Οι βαθμοί του kyu επιδεικνύονται με χρωματιστές ζώνες.
Αν και οι διαβαθμίσεις των kyu ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, το πιο αποδεκτό ιεραρχικό σύστημα παγκοσμίως που όπως φημολογείται ξεκίνησε από την Γαλλία την δεκαετία του 50, είναι το εξής:

5ο kyu: κίτρινη ζώνη
4ο kyu: πορτοκαλί ζώνη
3ο kyu: πράσινη ζώνη
2ο kyu: μπλε ζώνη
1ο kyu: καφέ ζώνη
1ο – 5ο dan: Μαύρη ζώνη
6ο – 8ο dan: μαύρη ή ασπροκόκκινη ζώνη
9ο – 10ο dan: μαύρη ή κόκκινη ζώνη

Όλοι οι αρχάριοι τζουντόκα ξεκινούν με άσπρη ζώνη.

Οι μαύρες ζώνες απονέμονται στους μαθητές που έχουν επάρκεια γνώσεων στις τεχνικές του τζούντο κι έχουν επιδείξει σοβαρότητα και αφοσίωση ως εκπαιδευόμενοι. Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι η μαύρη ζώνη σημαίνει ότι κάποιος είναι ειδικός. Ο 1ος βαθμός της μαύρης ζώνης (το 1ο dan) στο τζούντο σημαίνει ότι ο σπουδαστής είναι πραγματικά έτοιμος ν' αρχίσει να μαθαίνει τζούντο!

Στο Τζούντο υπάρχουν 7 κατηγορίες κιλών για τους άνδρες και 7 για τις γυναίκες:

Άνδρες Γυναίκες
-60 κιλά -48 κιλά
-66 κιλά -52 κιλά
-73 κιλά -57 κιλά
-81 κιλά -63 κιλά
-90 κιλά -70 κιλά
-100 κιλά -78 κιλά
+100 κιλά +78 κιλά


Υπάρχει επίσης η «Ανοικτή» κατηγορία η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα της Ολυμπιάδας. Ανάλογα την χρονολογία γέννησης του αθλητή κατατάσσεται και στην αντίστοιχη ηλικιακή κατηγορία.

Σύστημα απονομών KYU της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο.

ΚΙΤΡΙΝΗ ΖΩΝΗ (5o KYU)
ΟΣΟΤΟ ΟΤΟΣΙ
ΝΤΕΑΣΙ ΜΠΑΡΑΙ
ΟΟΥΤΣΙ ΓΚΑΡΙ
ΚΟΣΙ ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΣΑΣΑΕ ΤΣΟΥΡΙΚΟΜΙ ΑΣΙ
ΧΙΖΑ ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΙΠΠΟΝ ΣΕΟΙ ΝΑΓΚΕ
Ο ΓΚΟΣΙ

ΚΕΖΑ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΟΥΖΟΥΡΕ ΚΕΖΑ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΜΑΚΟΥΡΑ ΚΕΖΑ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΑΜΙ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΟΥΖΟΥΡΕ ΚΑΜΙ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΑΤΑ ΓΚΑΤΑΜΕ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΖΩΝΗ (4o KYU)
ΚΟΣΟΤΟ ΓΚΑΡΙ
ΚΟΣΟΤΟ ΓΚΑΚΕ
ΜΟΡΟΤΕ ΣΕΟΙ ΝΑΓΚΕ
ΟΥΚΙ ΓΚΟΣΙ
ΟΣΟΤΟ ΓΚΑΡΙ
ΚΟΟΥΤΣΙ ΓΚΑΡΙ
ΟΚΟΥΡΙ ΑΣΙ ΜΠΑΡΑΙ
ΜΟΡΟΤΕ ΓΚΑΡΙ

ΓΙΟΚΟ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΟΥΖΟΥΡΕ ΓΙΟΚΟ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΟΥΣΙΡΟ ΚΕΖΑ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΤΑΤΕ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΟΥΖΟΥΡΕ ΤΑΤΕ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ 1
ΚΟΥΖΟΥΡΕ ΤΑΤΕ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ 2
ΟΥΡΑ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΝΗ (3o KYU)
ΑΣΙ ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΣΕΟΙ ΟΤΟΣΙ
ΧΑΡΑΙ ΓΚΟΣΙ
ΤΣΟΥΡΙ ΓΚΟΣΙ
Ο ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΤΑΙ ΟΤΟΣΙ
ΟΥΣΙΡΟ ΓΚΟΣΙ
ΤΟΜΟΕ ΝΑΓΚΕ

ΚΑΤΑ ΤΖΟΥΤΖΙ ΤΖΙΜΕ
ΝΑΜΙ ΤΖΟΥΤΖΙ ΤΖΙΜΕ
ΓΚΙΑΚΟΥ ΤΖΟΥΤΖΙ ΤΖΙΜΕ
ΧΑΝΤΑΚΑ ΤΖΙΜΕ
ΜΟΡΟΤΕ ΤΖΙΜΕ
ΚΑΤΑ ΧΑ ΤΖΙΜΕ
ΟΚΟΥΡΙ ΕΡΙ ΤΖΙΜΕ
ΚΑΤΑ ΤΕ ΤΖΙΜΕ
ΚΟΣΙ ΤΖΙΜΕ
ΤΖΙΓΚΟΚΟΥ ΤΖΙΜΕ

ΜΠΛΕ ΖΩΝΗ (2o KYU)
ΟΥΚΙ ΟΤΟΣΙ
ΣΟΥΜΙ ΟΤΟΣΙ
ΧΑΝΕ ΓΚΟΣΙ
ΤΑΝΙ ΟΤΟΣΙ
ΟΥΤΣΙ ΜΑΤΑ
ΤΣΟΥΡΙΚΟΜΙ ΓΚΟΣΙ
ΣΟΥΜΙ ΓΚΑΕΣΙ
ΣΟΤΟ ΜΑΚΙΚΟΜΙ

ΟΥΝΤΕ ΧΙΣΙΓΚΙ ΤΖΟΥΤΖΙ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΟΥΝΤΕ ΓΚΑΡΑΜΙ
ΟΥΝΤΕ ΧΙΣΙΓΚΙ ΟΥΝΤΕ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΟΥΝΤΕ ΧΙΣΙΓΚΙ ΟΥΑΚΙ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΟΥΝΤΕ ΧΙΣΙΓΚΙ ΧΙΖΑ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΕΖΑ ΓΚΑΡΑΜΙ
ΟΥΝΤΕ ΧΙΣΙΓΚΙ ΧΑΡΑ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΟΥΝΤΕ ΧΙΣΙΓΚΙ ΚΑΝΟΥΚΙ ΓΚΑΤΑΜΕ

ΚΑΦΕ ΖΩΝΗ (1o KYU)
ΧΑΡΑΙ ΤΣΟΥΡΙΚΟΜΙ ΑΣΙ
ΤΕ ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΟΥΤΣΟΥΡΙ ΓΚΟΣΙ
ΓΙΟΚΟ ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΧΑΡΑΙ ΜΑΚΙΚΟΜΙ
ΟΥΚΙ ΒΑΖΑ
ΚΑΤΑ ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΣΟΥΚΟΥΙ ΝΑΓΚΕ
ΟΥΡΑ ΝΑΓΚΕ
ΓΙΟΚΟ ΒΑΚΑΡΕ
ΓΙΟΚΟ ΓΚΑΚΕ
ΓΙΟΚΟ ΟΤΟΣΙ

ΟΜΟΤΕ ΣΑΝΚΑΚΟΥ ΤΖΙΜΕ
ΓΙΟΚΟ ΣΑΝΚΑΚΟΥ ΤΖΙΜΕ
ΟΥΣΙΡΟ ΣΑΝΚΑΚΟΥ ΤΖΙΜΕ
ΣΑΝΚΑΚΟΥ ΓΚΑΡΑΜΙ

Ορολογία Τεχνικών Τζούντο.

Τεχνικές ποδιών - Ashi waza
Τεχνικές από όρθια θέση - Tachi waza
Τεχνικές γοφού - Koshi waza
Τεχνικές χεριών - Te waza
Τεχνικές ρίψεων - Nage waza
Ύπτιες Τεχνικές αυτοθυσίας - Ma sutemi waza
Τεχνικές αυτοθυσίας - Sutemi waza
Πλάγιες Τεχνικές αυτοθυσίας - Yoko sutemi waza
Τεχνικές ακινητοποίησης - Osae waza
Τεχνικές εδάφους - Katame waza
Τεχνικές πνιγμού - Shime waza
Τεχνικές εξάρθρωσης - Kansetsu waza

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:

Το τζουντόγκι – η στολή του τζούντο.
Το τζουντόγκι κατασκευάζεται από χοντρό βαμβακερό ύφασμα καθώς οι αθλητές πιάνονται από το κολάρο, το πέτο, την ζώνη και το παντελόνι του αντιπάλου για να εκτελέσουν τις διάφορες τεχνικές.
Για πολλά χρόνια, το τζουντόγκι ήταν μόνο άσπρο. Στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ υιοθετήθηκε και το μπλε τζουντόγκι, για να μπορεί να γίνεται ευκολότερα η διάκριση μεταξύ των αντιπάλων.

Το στρώμα.

Ο αγώνας διεξάγεται πάνω σε τετράγωνο στρώμα 8μ χ 8μ και εξωτερική περιοχή ασφαλείας μήκους 3μ.
Το χρώμα των στρωμάτων (Tatami) ποικίλει, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται πράσινο ή κίτρινο για το εσωτερικό αγωνιστικό χώρο και κόκκινο ή μπλε για την εξωτερική ζώνη ασφαλείας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ/ΔΑΣΚΑΛΟΣ:

ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΤΡΟΣ, Απόφοιτος Σχολής Προπονητών Τζούντο της Γ.Γ. Αθλητισμού, Κάτοχος Μαύρης Ζώνης 2ου Dan. Ο Μανώλης Φύτρος ξεκίνησε το Τζούντο το 1991, στον Όμιλο Τζούντο Ν. Φιλεδέλφειας του κ. Μπουντάκη. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία του και μέλος της Εθνικής Ομάδας, από το 1993 έως το 1999, συνεχώς. Το 1998-99 έζησε έναν χρόνο στην Ιαπωνία στο Tsukuba University. Το 2000 σταμάτησε την αθλητική του καριέρα και συνέχισε σαν Προπονητής, το 2007 ανέλαβε να αναδείξει το άθλημα του Τζούντο στην περιοχή της Ραφήνας. Μετά από τρία επιτυχημένα χρόνια και με πολλές διακρίσεις των αθλητών του, το 2010 μαζί με την προτροπή, στήριξη και αγάπη των μόνιμων κατοίκων Ραφήνας, καθώς και την δική του αγάπη για έναν υγιή αθλητισμό, ιδρύουν τον Αθλητικό Όμιλο Ραφήνας.

Social Fancy Sliders

Facebook

Χορηγοί

LOGOCHAPSIASTRAVEL2

dimitris